header

Levensvragen & Ver-halen

26-03-2018, 12:25 • 240 keer gelezen

Door Annette Filippo

In de Volkskrant van vorig weekend lees ik het interview met longarts Sander de Hosson. Daarin beweert hij - zich baserend op zijn ervaring met ernstig zieke longpatiënten - dat artsen zich niet alleen zouden moeten richten op de Ziekte, maar vooral ook op de Zieke. Mensen in levensbedreigende situaties vragen om een empathie van de doktor die verder reikt dan de focus op lichamelijk lijden, zo stelt De Hosson. De longarts beschrijft vervolgens hoe het bieden van medicatie en/of operatie soms totaal voorbij gaat aan het existentieel lijden dat onder de klachten van pijn en benauwdheid verborgen ligt.

Meer lezen
The secret life of plants

The secret life of plants

21-02-2018, 14:26 • 328 keer gelezen

door Sandra Maks

Direct bij aankomst voel ik me al thuis, bij de Veld and Sea Good Hope Nursery, gelegen even onder Kaapstad. De kwekerij is als een oase te midden van ruige bergen en rotsen waar ieder jaar wel een brand woedt. Onder beschermende doeken en grote bomen groeien inheemse planten, netjes geordend per soort in potten en volle grond. Een houten gebouwtje dient als winkeltje en restaurant, van buiten behangen met planten en binnen gevuld met een smaakvol ratjetoe aan open kasten en tafeltjes met vondsten uit de natuur; in glazen potten, aan touwtjes, in een vaasje, op een plankje. Ik waan me op mijn tienerzolderkamer in de 70ties, mijn privé eiland ver weg van de gewone wereld, met droogbloemen, een letterbak en een raam vol hangplanten en cactussen.

Meer lezen
Grote ogen opzetten

Grote ogen opzetten

05-02-2018, 14:49 • 464 keer gelezen

door Wouter Zuurbier

Jonge kinderen en met name baby's kunnen grote ogen opzetten. Onbevangen kunnen ze de wereld om zich heen opnemen. Wanneer zetten wij nog grote ogen op?
Meer lezen

Immanuel of Emmanuel?

20-12-2017, 16:31 • 412 keer gelezen

door Annette Filippo

Leg tijdens het kerstdiner de naam es op tafel. In deze twee variaties. Tussen de gangen door, gewoon om te zien wat het oproept bij uw disgenoten. Zijn er associaties die opkomen, verschillen ze van elkaar en geeft dit nieuwe gesprekken? Immanuel, Emmanuel; het zijn beide vertalingen van een Hebreeuwse naam die maar aan weinig Nederlandse jongens wordt gegeven. Wel bestaan er ca. 25 gebouwen met die naam in ons land: Immanuelkerk. In die kerken wordt vol overgave over de komst van 'God met ons' gezongen, zeker met Kerst. Mocht het gesprek aan tafel dus uitmonden in samenzang dan is dat ook een aardige opbrengst....
Meer lezen
Betekenisvol ondernemen...

Betekenisvol ondernemen...

10-12-2017, 16:35 • 411 keer gelezen

door Susanne Kruys

'Niet geld maar betekenisvol zijn, daar draait het straks allemaal om', zo las ik afgelopen vrijdag in NRC, Economie/carrière (8 dec). In een tijd waarin onze wereld diepgaand verandert krijgen bedrijven niet alleen te maken met problemen rondom technologische ontwikkelingen, klimaat, en de kloof tussen arm en rijk, maar is er ook sprake van een spirituele crisis. Mensen doen vaak werk wat ze niet leuk vinden waarbij hun talenten nauwelijks benut worden.

Welke eigenschappen heeft de organisatie van de toekomst?

Meer lezen
WOON VERSLAVING? LET OP!

WOON VERSLAVING? LET OP!

14-11-2017, 11:10 • 396 keer gelezen

door Wouter Zuurbier

De traditionele woonmaand oktober is nu voorbij. Heb jij nog iets nieuws gekocht voor in huis? Ik niet, maar mijn oog viel wel op een artikel van Nina Polak, correspondent Cultuur voor de 'De Correspondent';

Meer lezen
 1  2  »
BRAQUE
Coaching   Cursussen   Opleiding
contact@instituutbraque.nl
06 - 131 818 83
KvK 61447463

Algemene Voorwaarden
Privacy Statement